Testul rapid virus gripal pentru depistarea gripei A+B este un test gripa calitativ, imunocromatografic, care poate detecta virusurile gripale Influenza A si B in secretiile nazale si/sau faringiene la persoanele care au simptome.
Se recomanda efectuarea unui test gripa rapid pentru detectarea antigenelor virale din secretiile nazale, cantitatea de virusuri fiind mai mare decat cea din secretia faringiana.
Testul rapid virus gripal pune in evidenta prezenta antigenelor gripale A si B dar nu poate stabili subtipurile de gripa. Rezultatele pozitive la testul rapid de gripa trebuie urmate de testari suplimentare pentru stabilirea tulpinii si subtipului. Acest lucru nu este insa necesar in practica medicala curenta.
IATA CE TREBUIE SA STITI DACA DORITI SA VA TESTATI PENTRU GRIPA:
- Efectuati testul cat mai rapid de la debutul simptomelor, respectiv in primele 48 de ore de la aparitia acestora. Pe masura ce boala evolueaza, cantitatea de virus gripal in secretia nazala scade.
- Nu faceti spalaturi nazale cu apa, ser fiziologic sau apa de mare inainte de a efectua testul pentru depistarea gripei! Cantitatea de virusuri din secretiile nazale scade semnificativ iar rezultatul testului poate iesi fals negativ.
- Care sunt simptomele sugestive pentru gripa?
- debut brusc al bolii, cu febra
- dureri musculare, dureri osoase
- oboseala accentuata, stare generala de rau
- durere de cap constanta
- tuse persistenta, chinuitoare
Anumite subtipuri de gripa se pot manifesta insa si cu rinoree (secretie nazala abundenta) sau cu simptome digestive (greta, diaree, varsaturi).
Testul pentru depistarea prezentei virusurilor gripale Influenza A si B este un test de screening, calitativ, care este efectuat prin recoltarea de secretii nazale sau prin aspirat nazo-faringian.
Test rapid virus gripal de A/B reprezinta un instrument rapid de evaluare cromatografica a imunitatii pentru detectarea calitativa a antigenilor virusului gripal de tip A sau B (nucleoproteine) extrase din betisoarele nasale/nazofaringiene, precum si din mostrele prelevate prin proceduri de spalaturi si aspiratii de la pacienti cu simptomatologie specifica.